torstai 5. helmikuuta 2015

Topixia tarkastelemassa

Kuluneen viikon ajan olemme tutustuneet lähemmin sivustoon nimeltä Topix. About us -osiossa sivustoa kuvaillaan internetin johtavaksi uutisyhteisöksi, jolla on yli 12.4 miljoonaa käyttäjää. Käyttäjäkunta koostuu kuitenkin suurimmaksi osaksi yhdysvaltalaisista, jotka asuvat suurimpien kaupunkien ulkopuolella ­- tämä osaltaan selittää sen, että esimerkiksi allekirjoittaneelle sivusto tuli uutena tuttavuutena.

Sivuston historiaan nopea perehtyminen kertoo, että toimintansa alkuaikoina Topix on ensisijaisesti toiminut uutisten kerääjänä. Nykyään sivuston keskeisin sisältö on sen keskustelualueet, jotka on jaoteltu aiheittain sekä sijainneittain.Sivustolla on siis mahdollista etsiä keskusteluketjuja erilaisten aihepiirien lisäksi myös vaikkapa tiettyyn kaupunkiin liittyen.

Keskusteluihin kommentointi onnistuu varsin anonyymisti. Kommentteja voi jättää nimimerkillä kirjautumatta, jolloin ainoa tunnistautuminen on CAPTCHA­-kuvavarmennus. Sivustolle voi myös rekisteröityä käyttäjäksi.



Viikon 5 teemana oli linguistic characteristics, joten tarkastelimme Topix-­sivuston keskustelujen kielellisiä piirteitä tarkemmin. Poimimme huomioita kolmella eri tasolla, joita ovat leksikaalinen, syntaktinen ja tekstuaalinen.

Leksikaalinen

Sivuston keskusteluissa lyhenteiden käyttö on yleistä. Keskusteluissa käytetään runsaasti lopusta katkaistuja sanoja, akronyymejä ja havaittavissa on myös kokonaisten sanojen korvaamista yksittäisillä kirjaimilla. Esimerkkinä viimeisenä mainitusta poimittiin you­-sanan sijaan pelkän u-­kirjaimen käyttö.

Kommenteissa on havaittavissa paljon yksikön ensimmäisen persoonan käyttöä. Mielipiteet ilmaistaan usein minä-muodon kautta "I think..."-rakenteella.

Syntaktinen

Käytetty kieli vaihtelee sivustolla paljon kommentoijasta riippuen. Osa kommenteista pyrkii käyttämään mahdollisimman korrektia kieltä, osa ei taas ei vaikuta juurikaan kiinnittävän huomiota oikeinkirjoitukseen. Yleisesti ottaen keskusteluissa kieliopillisesti noudatetaan tiukkojen sääntöjen sijaan suurpiirteisempiä normeja. Foorumilla ei kuitenkaan vaikuta olevan selkeää ja yhtenäistä linjaa siitä, minkälainen kielenkäyttö on sallittavaa.

Mielipiteiden ilmaisut ovat pääosin lyhyitä eikä niissä juurikaan ole havaittavissa kunnollista argumentaatiota.

Tekstuaalinen

Topix-sivuston keskusteluketjuissa tunteilla on keskusteluun osallistumisella ratkaiseva rooli. Esimerkiksi ketjun "​Charlie Hebdo"  staff defends Mohammed cover ​" kommenteissa on selkeästi huomattavissa vahvaakin tunnepitoisuutta.

- HH

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti