torstai 12. helmikuuta 2015

Journalismia Pinterestissä

Kolmannen ryhmätehtävän ohjeistuksena oli valita kiinnostavia, omaan teemaan liittyviä Pin-lisäyksiä. Koska ryhmämme teema on toimittajan ammatti, aloitin kuvien etsimisen journalismiin liittyvillä hakusanoilla ”journalism” ja ”career”.

Follow Etanamedia's board Journalism on Pinterest.

Pinterest on sivusto, jolla ilmoitustaulutyyppisesti voi jakaa kuvia ja linkkejä, joista muut käyttäjät voivat tykätä ja lisätä omiin kuvatauluihinsa. Mielenkiintoiset lisäykset saa näin talteen myöhempää tarvetta varten, ja omaksi tai muiden avuksi voi koota inspiroivia tauluja mahdollista inspiraatiokatkoa varten.

Valitsin kuvista ryhmämme omaan tauluun lisättäväksi sellaisia lisäyksiä, jotka sisällöltään kertoivat toimittajan ammatista ja antoivat neuvoja uran rakentamiseen sekä kirjoittamiseen. Sisältöjensä puolesta lisäyksistä olisi siis hyötyä myös myöhemmin niille ryhmämme jäsenille, joita toimittajan ammatti kiinnostaa. 

Kuvien alkuperät olivat helposti löydettävissä lisäysten lähdetiedoista, minkä lisäksi tekijänoikeudet olivat merkittyinä myös itse kuviin.
  • Traditional Journalism -kuvan lähteeksi oli merkitty Tutorbuddies.com, mutta itse kuvassa tekijäksi on kerrottu Quinstreet, Inc. joka on kuvan tehnyt WordlWideLearn.com:ille.
  • Using social media for journalism -diaesitys on Steve Buttryn käsialaa (jaettu slideshare.com:in kautta).
  • Writing Headlines -kuvan on tehnyt Barry Feldman (feldmancreative.com), jaettu slideshare.com:in kautta.
  • Like a Journalist -kuva on repcapitalmedia.com:ista.
  • 33 sites -listan on tehnyt Jeremy Caplan (jaettu slideshare.com:in kautta).

Analysoimme kuvia ryhmän kesken Moodlessa. Valitsemiani kuvia yhdistää se, että ne kaikki välittävät tietoa. Informaatio on tiivistetty melko lyhyeksi ja ytimekkääksi paketiksi, joka on helppo sisäistää. Vaikka tieto on jaoteltu lisäyksissä erikseen omiksi osa-alueiksiin, ne muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden. Visuaalisia elementtejä on käytetty paljon välittämään kuvan viestiä tekstin tukena ja havainnollistamaan annettua informaatiota. Värejä, fontteja ja tekstin kokoa on myös käytetty hyväksi viestin välittämisessä ja osuudet on eroteltu toisistaan väliotsikointien avulla.

Eroavaisuuksia lisäysten välillä huomasimme typografiassa. Esimerkiksi diaesitykset ovat värimaailmaltaan yksinkertaisempia, eikä kuvalisäysten kaltaisia fontti- ja kokovaihteluja ole käytetty tehosteena samalla tavalla. Eroja lisäyksistä löytyi myös eri elementtien keskinäisistä suhteista, tilanjaosta, asettelusta ja tasapainosta. 

Rekontekstuaalisaatiosta esimerkkejä löytyi muun muassa Like a journalist –kuvasta. Siinä on jonkinlainen rekontekstuaalisaatio sanomalehdestä, kun taas Traditional journalismista huomaa sen saaneen vaikutteita vanhan ajan mainoksesta. Writing headlinessa on hyödynnetty ristikon ideaa ja kuva perustuu sanaleikkiin. Like a journalist- ja Writing headlines -lisäyksissä tyyliä on muutettu värikkäämmäksi ja leikkisämmäksi, mikä tekee niistä houkuttelevia ja kiinnostavia Pin-lisäyksiä selaavalle käyttäjälle.

- IH

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti